Strålande framtid inom elbranschen

Helsingborg är beläget i Skåne län och vetter mot Danmark. Du kan faktiskt se över sundet om du står vid stranden nere i Centrala Helsingborg. Vill du besöka grannlandet är det bara att ta färjan som går mellan Helsingör-Helsingborg varje dag. Färjan tar mindre än 30 minuter och väl i Danmark kan du njuta av ett smörrebröd och Tuborg på någon av restaurangerna i Helsingör.

Helsingborg är en charmig stad med ett fönster mot Europas länder. Det finns ett brett utbud av arbeten, vill du t.ex. arbeta på ett elföretag i Helsingborg kan vi rekommendera dig att gå en utbildning i staden. Yrkeshögskolan i Helsingborg utbildar elingenjörer för att täcka behovet av elektriker i kommunen.

Framtiden ser ljus ut vad gäller energifrågan, många företag forskar idag på mer miljövänliga alternativ till elproduktion.

Som elingenjör finns arbeten inom både privat och offentlig sektor. En populär bransch för tillfället är solenergi och behovet bland solcellsföretagen är högt. Vill du arbeta på ett elföretag i Helsingborg finns goda möjligheter om du har en utbildning eller tidigare yrkeserfarenhet inom sektorn.

I framtiden spås nu kärnkraft åter bli aktuellt. Ett ökande elbehov behöver täckas av en ren energikälla som kan producera stora mängder el. Möjligtvis byggs det flertalet mindre kärnkraftverk istället för de större anläggningarna som idag finns i Sverige.

Ett kärnkraftverk kan liknas som en vattenkokare. Uran används i ett kärnkraftverk som kärnbränsle. Genom att klyva uranatomer frigörs stora mängder energi som värmer vattnet i kärnkraftverket. Energin i det uppvärmda vattnet strömmar genom turbiner som sätter fart på en elgenerator.

Forskning pågår för att skapa mindre kärnkraftverk. Kanske är det även möjligt att använda annan råvara än uran. Torium är ett alternativ till uran. Ett problem med uran är dess långa nedbrytningstid och var man ska förvara det utan att skada människor och natur.