Att jobba hemifrån

Ända sen slutet av mars har jag jobbat hemifrån den mesta tiden. Jag har bara varit på jobbet ett par gånger i månaden för att stämma av med kollegerna och ta en fika tillsammans. För min del har det fungerat väldigt bra och jag tror att det blir mer jobb hemifrån även efter att Coronapandemin är över. Jag får så mycket mer gjort när det inte är en massa folk som rycker i en hela tiden. Men samtidigt saknar man sina arbetskamrater. Som tur är har även min fru jobbat hemifrån till och från. Det har betytt mycket att ha någon att fika ihop med och även äta lunch med.

Samtidigt krävs det en viss disciplin när man ska jobba hemifrån. Det är himla lätt att börja göra saker som man inte ska göra under arbetsdagen, som att plocka ur diskmaskinen, lägga in en maskin tvätt och sånt hushållsarbete.

Under tiden har jag lärt mig vissa knep och tänkte jag skulle dela med mig av mina tips för dig som ska jobba hemifrån.

Tips för dig som jobbar hemifrån

  • Ha fasta tider varje dag, gärna samma som på kontoret.
  • Ta dina raster i samma omfattning som du skulle gjort på jobbet. Gå gärna ut en stund om du hinner.
  • Ha en speciell plats som blir din arbeta-hemifrån-plats.
  • Om du inte har ett skrivbord med en kontorsstol, se till att du har rätt arbetshöjd. Kanske kan du låna en kontorsstol från ditt arbete.
  • Skaffa ett gemensamt mötesprogram på företaget, så kan ni hålla digitala möten och se varandra under tiden.

Tänk på att du normalt rör dig åtminstone lite på väg till jobbet, och att du oftast har större lokaler på arbetsplatsen. Blir därför inte sittande i samma ställning för länge hemma, utan ta en runda genom huset eller lägenheten då och då.

Att jobba hemifrån kan vara väldigt skönt, men som sagt, det finns även nackdelar. Många tar sig inte tid att äta ordentlig lunch och det är jättedumt. Du kan göra storkok på helgen så har du färdiga matlådor att värma under veckorna. Då får du i dig varm och förhoppningsvis vällagad mat varje dag.

En annan nackdel är ju det där med kolleger. Kanske kan ni göra som vi gjort på vår arbetsplats. Vi har träffats i olika konstellationer ett par gånger per månad för att stämma av läget och fika. Inte alla på en gång utan i mindre sällskap så vi har kunnat hålla avstånd. Vi har även haft digitala after work några gånger. Där alla är uppkopplade och har webbkameran på. Känns kanske konstigt i början, men sen har vi vant oss och de flesta uppskattar dessa avbrott i vår jobba hemma karantän.