Det här med eld

Ja det här med eld, det skrämmer mig. Jag bor nämligen själv, har inte alls ont av det egentligen, men så fort jag känner minsta lilla brandrök eller något som luktar annorlunda så blir jag livrädd. Vad gör jag om det börjar brinna? Har jag en brandsäker dörr? Har jag en brandstege? Ja det är många frågor som ploppar upp i mitt huvud så fort min näsa sniffar upp något men oftast slutar det i att jag inser att det bara är matos från lägenheten under och att det alltid luktar såhär när dem lagar mat med mycket stekos.

Något som jag däremot aldrig hört talas om är att det finns olika brandisolerande saker i vardagen som faktiskt skyddar oss utan att det är en stor röd räddningssymbol på. Det finns bland annat brandskydd trä, mer förklarat färg eller lack som är anpassat för trä och som gör att när denna träbit väl når så pass hög värme att det börjar brinna så har man gjort trät brandsäkert redan innan. För alla vet ju att trä brinner och för att göra det till brandskydd trä så målas eller lackas det och är på så vis skyddat med ett lager som isolerar träet från branden.

Att helt utesluta brand är önsketänkande

Ja, man önskar att det fanns något att pensla på som gjorde att en sak aldrig brann upp men så långt har vi inte riktigt kommit än. Just brandisolerande färg eller lack fördröjer däremot tiden rejält innan träet brinner och bara det känns tryggt tycker jag. För visst kan det vara obehagligt att fundera på hur lätt saker i ditt hem brinner men framförallt lärorikt att fundera på vad du kan göra för att det eventuellt skulle brinna mindre, kortare eller helt enkelt inte alls 🙂