Fukt och mögel i krypgrund

Jag vill höja ett varningens finger för fukt och mögel i krypgrund. Nu har jag varit med länge i branschen och har sett både det ena och det andra som folk tar till när dom ska isolera sina hus och krypgrunder. Det finns många anledningar till att det samlas fukt och mögel i krypgrunden och det bästa är om man tar reda på varför och hur fukten uppkommer innan man bestämmer sig för att ta saken i egna händer och trycka dit lite isolermaterial. All isolering passar nämligen inte till att isolera krypgrunder med. Det ska vara särskild krypgrundsisolering och hur du sedan ska göra på bästa sätt får du läsa dig till innan du startar.

Kontroll av krypgrund

Innan du bestämmer dig för att köpa ett torp eller ett annat gammalt hus med krypgrund så ska du ta dig en ordentlig titt på hur krypgrunden ser ut. Säger säljaren att ägaren har isolerat eller säger att krypgrunden är isolerad, ta reda på med VAD den är isolerad och hur längesedan arbetet är gjort och av vem. Är det gjort av en fackman eller av ägaren själv? Kontrollerar du inte krypgrunden ordentligt under besiktningen av huset så kan du i värsta fall få ett ordentligt bakslag och en dyr räkning på det.

Luktar det mögel och fukt?

När du går runt i huset på visningen, ta dig ordentligt med tid om du är seriöst intresserad av huset och ser potential. Du kan upptäcka mycket bara av att öppna dörrar till skåp, förråd, garderober och annat. Lukta ordentligt! Luktar det mögel eller fukt, eller bara instängt? Känner du den minsta mögeldoft så ska du dra öronen åt dig. Gör en grundlig undersökning där doften kommer ifrån, tryck i taket om du ser någon fläck, runt lister vid fönster och fönsterkarmar, lyft lite på gamla mattor om möjligt. Leta efter fläckar som kan vara fukt eller gamla skador. d